همایش صابئین مندائی
پ.ن: معرفی کتاب.
کتاب «تعمیدیان غریب» نوشتهی مهرداد عربستانی به مطالعهی دینورزی صابئین ایران میپردازد که توسط نشر افکار در سال 1383 انتشار یافته است. این کتاب شامل 6 فصل است که فصل اول آن «اسطوره و تاریخ مندایی» را بیان کرده و از روایات و متون دینی به عنوان سند تاریخی یاد میکند و از همسایگی تاریخی صابئین با مسلمانان سخن میراند.
«کیهان شناسی مندائی» فصل ذیگر این کتاب است که در آن به بیان مراتب موجودات و جغرافیای کیهانی و آفرینش و آخرت و عقایدی همچون اجرام آسمانی موءثر در مقدّرات بشر در دیدگاه مندائیان میپردازد.
فصل بعدی «مناسک طهارت دینی مندائی» را مورد تحقیق قرار داده و در آن توضیح کاملی در مورد اعتقاد مندائیان به آب جاری بعنوان آب زنده جهت تعمید و غسل و وضو ارائه شده است.
همچنین فصلی که «سلسله مراتب دینی» نامگذاری شده است نگاهی به مناسک انتصاب روحانیون دارد که در آن حرکت از موقعیت معمولی به موقعیت ممتاز مستلزم مناسکی است که با توجه به شدت آنها؛ امتیازات موقعیت جدید وضع میشود.
نویسنده «مناسک مندائی و گذرهای محتاطانه» را در فصل پنجم جای دادهاست. اینها مناسکی هستند که که با موقعیت شخص یا گروه در ارتباط هستند و طی این مناسک که در رابطه با تولّد، بلوغ، ازدواج و مرگ میباشد شخص یا گروه از یک موقعیت به موقعیت جدید دیگر منتقل می شود (بررسی دورههای گذار اجتماعی و فردی در این دین).
فصل «صابئین مندایی، دین ورزی و امر اجتماعی» به امکانات معیشت، صنعتگران شهری، گردهمائیها، مناسبات دینی و آموزشهای مختلف میپردازد. همچنین تاثیر انقلاب و جنگ بر زندگی مندائیان و دغدغههای هویتی آنها را بیان می کند.
کتاب «عربستانی» در بردارندهی تصاویر، جدول و حروف الفبای مندائی است.
صابئین مندائی قومی هستند که با آرامش در خوزستان زندگی میکنند و بر اساس متون مقدّسشان موجودیّت تاریخی ایشان به زمان آدم ابوالبشر بر می گردد. طبق روایات مندائی، ایشان در فلسطین و در جایی بنام مدیان ساکن بودند، 60 سال بعد از وفات یهایهانا (یحی) پس از تعارض و کشمکش با کلیمیان به بین النهرین کوچ کردند. آنچه در دوران اسلامی بر شناخت بهتر صابئین مندائی سایه انداخته «خلط شدن ایشان با صابئین حرّان میباشد» که دارای اعتقاداتی همچون ستایش اجرام آسمانی بودند، حال آنکه صابئین مندائی باورهای موّحدانه دارند و همان صابئین مذکور در قرآن هستند.
1 نظر:
دروود بر شما. با امید بهروزی و سپاس از اطلاع رسانی مفیدتان. اقوامی این گونه حتی ناشناخته تر از قوم ماندایی در ایران داریم که جای پژوهش زیادی دارد .
Post a Comment
خانه >>